Zużycie paszy na kg przyrostu masy ciała zwierzęcia (FCR) to najważniejszy wskaźnik w tuczu zwierząt w systemie fermowym. Niezbędnymi elementami do osiągnięcia ich zadowalającej wartości są dwa zasadnicze elementy:
Optymalna kompozycja i wartość odżywcza paszy
Brak zaburzeń procesów pobrania paszy, trawienia i wchłaniania
O ile pierwszy element można stosunkowo łatwo kontrolować poprzez regularne badania poziomu składników pokarmowych paszy, o tyle poziom trawienia i wchłaniania może być łatwo zaburzony przez różne czynniki:
zaburzenia w funkcjonowaniu jelit
substancje antyżywieniowe obecne w paszy: mikotoksyny, toksyny bakteryjne, arabinoksynany, pentozany, inhibitory proteaz i inne.
czynniki fizyczne: stres cieplny, stres związany z przechłodzeniem, niedowentylowanie, znacząca zmiana składu paszy, niewłaściwe natężenie oświetlenia (zbyt mocne światło)
Pasza ma optymalne parametry chemiczne (i komputerowe), a jednocześnie występują rozwolnienia, niestrawności, opóźnienia w przyrostach i w konsekwencji oczywiście zbyt wysoki współczynnik zużycia paszy (FCR).
Dlatego dodatek 1% Humokarbowitu do paszy pełnoporcjowej pomimo, że obniża delikatnie parametry chemiczne (analityczne) paszy tj. białko, energia to poprzez dbałość o prawidłowe trawienie i wchłanianie oraz równowagę mikrobiologiczną w jelitach ostatecznie poprawia wskaźnik wykorzystania paszy (FCR) szczególnie na fermach wieloobiektowych (problemowych).
Prawidłowy FCR jest zależny w mniejszym stopniu od składu chemicznego paszy a w większym od ograniczenia zaburzeń procesów trawienia i wchłaniania
Dlatego przy układaniu strategii żywienia stad na fermach tuczu zwierząt trzeba uważnie analizować rezultaty karmienia paszami o prawidłowym składzie analitycznym. Jeżeli skłąd paszy odpowiada normom a FCR jest zbyt wysoki – należy zadbać o stabilność procesów trawienia i wchłaniania danej paszy.