U krów wysokowydajnych dostarczanie z pokarmem łatwostrawnych pasz treściwych (śrut zbożowych) sprzyja wzrostowi kwasowości treści żwacza, a co za tym idzie podklinicznych i klinicznych przypadków kwasic. Humobentofet posiada właściwości buforujące przez co pozwala utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową zarówno treści żwacza jak i płynów ustrojowych krów
U krów wysokowydajnych dostarczanie z pokarmem łatwostrawnych pasz treściwych (śrut zbożowych) sprzyja wzrostowi kwasowości treści żwacza, a co za tym idzie podklinicznych i klinicznych przypadków kwasic. Humobentofet posiada właściwości buforujące przez co pozwala utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową zarówno treści żwacza jak i płynów ustrojowych krów. Stosowana w intensywnej produkcji mlecznej i u opasów dieta wysokobiałkowa sprzyja okresowemu znacznemu podnoszeniu się stężenia amoniaku w treści żwacza. Nadmiar amoniaku jest następnie wchłaniany do krwi wywołując objawy nerwowe (tężyczkopodobne). Humobentofet wiąże nadmiar amoniaku a następnie uwalnia go stopniowo. Pozwala to na utrzymaniu w dobrej kondycji mikroflory żwacza, która nie jest narażona na gwałtowne zmiany pH
Tłuszcz roślinny związany z glinokrzemianem jest częściowo wykorzystywany przez mikroflorę żwacza, a częściowo dociera do jelit jako tzw. „tłuszcz chroniony”. Jest to istotne u krów wysokoprodukcyjnych w okresie okołowycieleniowym, gdy wskutek pobierania niewystarczającej ilości paszy dochodzi do niedoboru energii. Dochodzi wówczas do mobilizacji tłuszczu zapasowego organizmu co często prowadzi do ketozy. Humobentofet wpływa zatem korzystnie na wydajność mleczną w okresie poporodowym oraz na skrócenie okresu międzyciążowego
Humobentofet jest bogaty w mikroelementy oraz pierwiastki śladowe, między innymi żelazo, miedź, mangan. Są one naturalnie schelatowane, a zatem łatwo rozpoznawalne i przyswajalne przez organizm. Ma to zasadnicze znaczenie dla prawidłowej regulacji gospodarki mineralnej i hormonalnej organizmu, a więc dla utrzymania optymalnych wskaźników w rozrodzie
Humobentofet zwiększa zawartość białka całkowitego krwi (w tym gammaglobulin). Podnosi zdrowotność gruczołu mlekowego, a przez to wartość siary i mleka (wysoko poziom przeciwciał siarowych, wysoka wartość odżywcza siary i mleka). Zapobiega schorzeniom racic (zapalenie tworzywa i skóry szpary międzyracicowej)
Dzięki właściwościom sorpcyjnym ogranicza emisję gazów złowonnych i toksycznych (w tym metanu) – szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Obecność grzybów i mykotoksyn w paszach objętościowych (kiszonki) i treściwych obniża ich spożycie. Humobentofet redukuje grzyby i wiąże mykotoksyny czyniąc paszę bardziej smakowitą i zapobiegając następstwom zatruć
Interakcje: nie stwierdzono
Karencja: 0 dni